Seaspiracy: Το ντοκιμαντέρ που έχει σοκάρει τον πλανήτη
Posted in sustainability

Seaspiracy: Το ντοκιμαντέρ που έχει σοκάρει τον πλανήτη

Μια αυστηρή πρόβλεψη, από μια μελέτη του 2006, ότι «ο ωκεανός θα είναι άδειος έως το 2048» που αναφέρεται  στο πρόσφατο ντοκιμαντέρ seaspiracy, φαίνεται πως έχει προκαλέσει ανάμικτες αντιδράσεις. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντερ που κυκλοφόρησε πρόσφατα στο Νετφλιξ με τον καθόλου τυχαίο τίτλο «Ψαρεύοντας Απαντήσεις». Φαίνεται πως είναι ένα άκρως αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ γι’ αυτό και και για κάποιους αποτελεί  αποκάλυψη μιας παγκόσμιας συνωμοσίας ενώ για κάποιους άλλους την αρχή του τέλους της ψαροφαγίας. Βέβαια επειδή πάντα υπάρχει και άλλη όψη του νομίσματος δεν είναι λίγοι και εκείνοι που κατηγορούν το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ ως άκρως παραπλανητικό και με λανθασμένα στοιχεία.Ποιος όμως είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται το δημιούργημά των δημιουργών του Cowspiracy; 

«Ένας παθιασμένος με τους ωκεανούς σκηνοθέτης αποφασίζει να καταγράψει την καταστροφή που προκαλούν οι άνθρωποι στα θαλάσσια είδη και αποκαλύπτει μια παγκόσμια συνωμοσία», αναφέρει η περιγραφή της πλατφόρμας, συστήνοντάς μας το ντοκιμαντέρ. 

Στην ουσία το  ντοκιμαντέρ αναφέρεται και διερευνά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της αλιείας αλλά και του πλαστικού που φτάνει στη θάλασσα και στο στόμα των ψαριών.  Συγκεκριμένα αναφέρεται στις επιπτώσεις της υπεραλίευσης, προτρέποντας μας να σταματήσουμε να τρώμε ψάρια. Ισχυρίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των πλαστικών απορριμμάτων στους ωκεανούς προέρχεται από δίχτυα ψαρέματος, ότι πάνω από 300.000 φάλαινες και δελφίνια σκοτώνονται κάθε χρόνο ως «παράπλευρη αλίευση» και αν αυτό συνεχιστεί οι ωκεανοί θα αδειάσουν έως το 2048.

Για αρκετούς είναι αμφιλεγόμενο το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ ωστόσο οι περισσότεροι από τους  επιστήμονες που το σχολίασαν τονίζουν ότι το ντοκιμαντέρ χρησιμοποιεί το storytelling για να καταδείξει το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει και σημειώνουν ότι δεν θα πρέπει να στεκόμαστε απαραίτητα στα στοιχεία, αλλά στο ίδιο το πρόβλημα των θαλασσών που είναι υπαρκτό. Ακόμα κι αν δεν εξαφανιστούν τα θαλάσσια είδη το 2048, αν συνεχίσουμε έτσι αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή είτε στο άμεσο είτε στο έμμεσο μέλλον. Και δουλειά μας είναι να βρούμε λύσεις. Οι δυο σκηνοθέτες του seaspiracy ταξιδεύουν μέσα απ’ την Ιαπωνία, την Σκανδιναβία, την Αφρική, τη Σκωτία και τη Γαλλία, καθώς και στις Νήσους Φερόε και διερευνούν τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αποστραγγίζουν τους ωκεανούς απ’ τους φυσικούς πόρους τους. Μιλούν για τη φαλαινοθηρία, για τα πλαστικά που έχουν μπουκώσει τη θάλασσα και για την υπεραλίευση. Σημείο που σοκάρει είναι το λαθρεμπόριο δελφινιών και φαλαινών. Πάντως οι επικριτές του ντοκιμαντέρ ισχυρίζονται ότι παρουσιάζει με υπερβολικό τρόπο όλα όσα θέλει να πει ενώ αναφέρονται ανακρίβειες σχετικά με την δράση των ΜΚΟ και την προστασία που παρέχουν στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Share this post

There are no comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Start typing and press Enter to search

Καλάθι αγορών

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.